refurbishment of 2 similar houses

   
location Gent (BE)
client privat
surface 250 m2
icw UTIL structural engineer
phase completed
date 2008-2009 & 2012-2013
photography Kristien Daem

De bouwheer koos ervoor om in deze dense volksbuurt te blijven wonen, en te kiezen voor architecturale (woon)kwaliteit.

2 aanpalende rijwoningen worden een tweewoonst met gemeenschappelijke inkom.

De 1° woning heeft een eenvoudige gekende typologie: een centrale gang met 2 aan 2 kamers, en een dwarse centrale trap. De ingrepen zijn in deze woning beperkt. Deze woning krijgt een gelijkvloerse uitbreiding in de recent aangekochte 2° woning. De gemeenschappelijke inkom geeft toegang tot een appartement op de verdieping.

De ingrepen zijn zeer bescheiden en de typologische opbouw van de woningen blijft volledig bewaard. Toch verandert de volledige circulatie en beleving van beide woningen. De voorkamer wordt de gemeenschappelijke inkom/fietsenberging, van daaruit zijn de beide woonsten toegankelijk. Het overmaatse bestaande bordes in de kleine woning, wordt gereduceerd tot normale proporties en met de vrijgekomen ruimte worden op elk niveau bijkomende doorgangen en doorzichten gecreëerd. De ingrepen worden zo geconcentreerd en gecondenseerd mogelijk verwerkt, en zo éénduidig mogelijk gematerialiseerd.