reconversion of industrial brick buildings into offices, brasserie, bookshop, gallery and housing

   
location Ghent (BE)
client private
surface 1000 m2
icw BILDOR services engineer, project management
UTIL structural engineer
phase completed
date 2012-2016
photography model AKB

De context is een gevarieerd levendig en dens stedelijk gebied. De dagelijkse frictie is realiteit. Op het zeer diepe terrein tussen de Dendermondsesteenweg en het perron van Gent-Dampoort, staan verschillende voormalige bakstenen industriepanden, met aan de straatzijde een klassieke burgerwoning met voormalige winkelpui en koetspoort op het gelijkvloers. Een zeer verscheiden programma van zeer publiek (brasserie), over semi-publiek (galerij en kantoren), tot zeer privaat (appartementen en woning) vindt hier zijn plek.

De uitstraling van de geaccidenteerde rechttoe-rechtaan bakstenen industriepanden wordt bewaard en versterkt.

De verscheiden ingrepen zijn nu eens als een ‘pauw’, dan weer als een ‘kameleon’ te omschrijven. Heldere eenduidigheid is vaak theoretisch, praktische haalbaarheid vaak noodzaak.

48 witte stalen kolommen 5080 met een tussenmaat van 86 cm vormen een 40,42m lange stoa, die deels buitenruimte en deels binnenruimte creƫert en de verspringende gebouwdelen verbindt. Deze noordelijk georiƫnteerde stoa omvat trappen, toegangen, terrassen en tussenruimtes; en plooit zich vooraan en achteraan rond het gebouw.