prayers room in the Catharina hospital of Eindhoven

   
location Eindhoven (NL)
client mental health care department
surface 300 m2
icw Van De Laar structural engineer
Valstar-Simonis services engineer
phase completed
date 2005-2007 & 2010
photography Kristien Daem

In een typisch jaren 70 gebouw, werd gevraagd centraal in het gebouw, op de 2° verdieping, een gebedsruimte in te richten. Het is een ruimte voor iedereen, gelovigen en niet-gelovigen, die intimiteit en rust willen vinden in de drukke bedrijvigheid van het ziekenhuis. Een plek om de confrontatie met zichzelf en zijn directe naasten te plaatsen.

De overgang tussen de bedrijvigheid in de gang en aan de beddenliften, en de stilte van de gebedsruimte zelf is zeer abrupt. Een tussenruimte met een donker en laag plafond slaagt erin over een korte afstand deze overgang te maken. De ruimte krijgt noorderlicht via een grote patio. Ook de tegenoverliggende gang krijgt doorheen de gebedsruimte daglicht. De patio wordt gedeeltelijk bij de gebedsruimte betrokken, waardoor ze samen een zuivere rechthoekige ruimte vormen.

Zowel een gebedsplek gericht naar Mekka (inklusief een ruimte voor de rituele wassing), als een gebedsplek waar kaarsen kunnen worden gebrand voor de Mariaverering bestaan naast elkaar. Eenzelfde eivorm in het plafond wordt zowel gebruikt boven het oost-west gerichte altaar als om de richting van Mekka aan te geven in de gebedsruimte voor moslims. De 2° fase van de werken met de afwerking van de patio is in december 2010 afgerond.